Infectiile dentare reprezinta expresia unei imbolnaviri avansate din partea tesuturilor dentare cat si a tesuturilor de sustinere ale acestora, si anume parodontiul, reprezentat de ligamentele dentare si osul alveolar. Din nefericire, studiile au aratat ca peste 50% din populatie poseda un grad de infectare dentara, mai mult sau mai putin complicata, care de cele mai multe ori, prin lipsa oricarui tratament, sau prin aplicarea unuia incorect, a dus la pierderea dintilor si a tesuturilor de sustinere.
Revista Farmacia Ta: Din ce cauza apar infectiile dentare?
Dr.Manuela Lupascu: De cele mai multe ori punctul de plecare al acestor infectii este caria dentara netratata si complicata, care a evoluat spre pierderea vitalitatii dintelui si diseminarea factorilor patogeni dincolo de apexul dentar (varful radacinii dentare) in spatiul periodontal. In egala masura, poate fi prezenta o infectie strict localizata la nivelul tesuturilor parodontale (boala parodontala), intretinuta si agravata de factori locali (tartru persistent si aderent), care in anumite conditii, se poate complica retrograd cu afectarea pulpei dentare. La fel de bine de stiut este si faptul ca bacteriile ajunse in sange pot afecta rinichii, articulatiile si, mai grav, inima.
Cazuri in care infectiile dentare pot fi periculoase:
- in caria dentara complicata, netratata, germenii patogenii depasesc bariera apicala  si disemineaza in parodontiu unde se pot organiza intr-o forma cronica sau acuta de imbolnavire, un granulom apical sau un chist, cu pierderea implantarii dintelui, afectarea osului alveolar si, de cele mai multe ori ireversibil; in plus in cazul dintilor maxilari aflati in raport cu sinusul maxilar (premolarii, molarul 1, mai rar caninul) o infectie dentara complicata poate genera o afectare sinusala (sinuzita acuta sau cronica odontogena).
- speciile patogene din placa bacteriana, in cazul unor imbolnaviri parodontale avansate, si pe fondul unui teren specific cardiac nefavorabil al pacientului (afectari ale valvelor cardiace) pot duce la o endocardita bacteriana de cauza dentara, si pot pune in pericol viata pacientului.
- infectiile dentare complicate asociate molarilor de minte inferiori pot duce la pierderi majore osoase si fractura ramului mandibular, de asemenea afectarea nervului mandibular poate provoca parestezii tranzitorii (pierderea sensibilitatii) la nivelul mandibular, unele dintre ele pot fi ireversibile.
 Cariile netratate pot evolua in timpul sarcinii spre inflamatii acute dureroase ale dintilor sau spre infectii dentare sau parodontale cu stari febrile ale gravidei, care pun in pericol sanatatea fatului. Trebuie tinut cont ca, in perioada sarcinii, gravida nu poate beneficia de tratamentul antibiotic sau anestezie fara sa existe un risc de afectare a bebelusului, iar radiografiile sunt total contraindicate.
Dr.Manuela Lupascu: Recomand controalele periodice la medicul stomatolog, unde infectiile dentare pot fi depistate din timp, inainte de a genera alte afectiuni ale organismului. La fel de indicate sunt detartrajele si periajele profesionale, precum si o igiena orala corespunzatoare: periaj de cel putin doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura.
Post-ul INFECTIILE DENTARE- INTERVIU DR.MANUELA LUPASCU apare prima dată în .